Dobroty a recepty s použitím medu
PASTOVÝ MED JE IDEÁLNÍ POMAZÁNKA !!
Jeho kvalita a vlastnost se dá využít k přípravě vysoce hodnotných a chutných pomazánek, které jak mám ověřeno, se stávají oblíbené.
Příprava pastového medu spočívá v míchání medu při počátku krystalizace, kde se tímto způsobem zamezí vzniku větších krystalů. To znamená, že kvalita medu není ničím porušena. Mícháním dostane med onu vynikající hladkou konzistenci, takže se dá velmi dobře roztírat na chléb a nestéká.
RECEPT 1 na pomazánku
Za velmi lahodné je považována směs pastovaného medu s kakaem a jemně mletými ořechy. Na 100g medu dáme jednu lžičku kakaa a dvě lžičky mletých ořechů a vše ručně dokonale promísíme.
RECEPT 2 na pomazánku
Na 1 kg pastovaného medu je zapotřebí 100g čerstvého nebo mraženého ovoce. Vhodný je černý rybíz, černý jeřáb, maliny, lesní jahody, borůvky. Méně vhodné jsou ostružiny pro málo výraznou chuť a zahradní jahody, které mají i velký obsah vody. Uvedené množství v mixéru rozmixujeme.
Do nádoby kuchyňského robotu dáme pastovaný med, který byl nahřát minimálně na pokojovou teplotu. Chladnější jde zpočátku těžko mísit. K počátečnímu mísení použijeme nejmenší rychlost a přidáme rozmixované ovoce z mixéru. Postupně zvýšíme rychlost hnětení, až vznikne dokonalé promíchání ovoce s medem.
Takto získaná směs medu s ovocem je vynikající pomazánkou na chléb, ale dá se využít i jinak. Velmi vhodná je k ochucení bílého jogurtu, kterému dodá příjemnou chuť. Rovněž rozmixovaný tvaroh se směsí medu s ovocem je výborná pochoutka. Dodržíme-li správný poměr ovoce a medu, je tato směs trvanlivá - nekazí se. Použijeme-li jiné ovoce s vyšším obsahem vody, musíme jeho množství na 1kg medu snížit.