Charakteristika vybraných druhů medů
květový med
Květový med je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů -glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.
medovicový (tmavý) med
Medovicové (lesní) medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu. Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné - zvláště v Evropě.
smíšený med
Smíšený med je směsí určitého podílu medů nektarových - květových a medů medovicových - lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný, u nás značně rozšířený a oblíbený. Mísení různých druhů medu je přirozené již při zpracování včelami v úlu. Záměrným mísením různých druhů lze vhodně upravit chuť, vůni i barvu medu.
pastový (pastovaný) med
Pastovaný med (neboli také krémový) je přírodní včelí květový med, který brzy po vytočení z plástů začne krystalizovat a po několika dnech pomalého míchání se stane krémovým. V takto jemně za studena pastovaném medu zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny po dlouhou dobu.
A vlastnosti pastového medu ?
- neobsahuje žádné konzervační přípravky
- nestéká a zůstává dlouho krémový
- odpovídá zdravé výživě
- zvyšuje přirozenou odolnost organismu
- hojně se využívá v lidovém léčitelství
- uchovávaný v chladu a temnu si ponechává enzymy, minerální látky, vitamíny a ostatní hodnotné látky